1 June 2012

Karipap Inti Mee

     Hi there,  it's been a long time X update entry... harini saya nak share 1 makanan rutin breakfast orang melayu iaitu "Karipap"...u all suka makan karipap X??...huhuu this is 1 of my fav...i gez almost 80% orang melayu suka makan karipap kan...disebabkan keminatan orang-orang kita ni makan karipap maka terciptalah berbagai-berbagai bentuk dan inti yang dipelbagaikan pula... there's many shape of the karipap itself....ada yang berbentuk triangle, panjang, bulat, ada yg dinamakan karipap pusing...macam2...but, as long as inti karipap tu ubi kentang then we'll normaly called it Karipap...actually inti karipap tu X la semestinya ubi kentang or whatsoever ubi...terpulang dengan si pembuat karipap tu sendiri...kalau rasa dia nak bubuh ayam, daging or anything pun boleh jugak...selain tu, di zaman yang serba L.A.Z.Y ni, terdapat banyak pengeluar makanan sejuk beku yang telah membekalkan frozen curry puff..sangat senang untuk orang macam saya hehe..  just keluarkan dari fridge and cook  :)

karipap berbentuk segi3
   But i wanna share u 1 thing about karipap here made from Tawau which is Karipap Inti Mee Hoon!!!.. WoW...awak pernah jumpa X??..pernah rasa X?  i gez u'd better try it first... ia biasanya dihidangkan dengan lada yang telah dikisar halus dan agak cair...they called it "sambal"... but its so YummY.. mungkin agak pelik ... Tapi tu lah keunikan dan kekreatifan orang-orang disini mencipta resipi baru bagi menambahkan pendapatan mereka.  Bagus jugak mencipta dan mencuba sesuatu yang baru ni.. Bak kata pepatah; 

"Jika Tidak di Pecahkan Ruyung manakan dapat Sagunya"

  

No comments:

Post a Comment

SO, What say U??